Göster amcaya pipini ileride teşhirciliğe yol açabilir...

02 Temmuz 2010

Antalya'daki bir dosyayı ele alan Yargıtay 5'inci Dairesi, hiçbir bedensel temasta bulunmasa da teşhir suçu işleyen erkeğin, cinsel tacizden cezalandırılmasına karar vermişti. Böylece Yargıtay 5. Ceza Dairesi, cinsel tacize yönelik önemli bir karara imza atmış oldu. Mahkeme, sanığın “basit cinsel istismar” suçunu işlediği gerekçesiyle mahkûmiyetine karar verdi. Cinsellik, aile ve evlilik konularında toplumu bilgilendirmeyi ve farkındalığı arttırmayı amaçlayan Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED), gelen yoğun istek üzerine teşhircilik konusunda bir basın açıklaması yaptı.

 
Dekolte giyinmek teşhircilik midir? 
Yabancılara üreme ve cinsel organlarını göstermenin teşhircilik olarak tanımlanabileceğini ifade eden CİSED Genel Başkanı Cem Keçe; “Teşhircilik, cinsel karmaşanın yarattığı psikolojik bir hastalıktır, çok ciddi bir davranış bozukluğudur. Tıpta egzibisyonizm olarak da bilinir. “Parklarda pardösünün içine hiç bir şey giymeden sertleşmiş haldeki penisi yalnız oturan bir genç kıza göstermek” buna örnek olarak verilebilir. Cinsel teşhir hem de insanlarda cinsel eylemi başlatan davranışlardan biridir. Ama mahrem bir ilişki çerçevesinde yer almadığı sürece bu davranış, psikolojide cinsel sapma olarak değerlendirilir. Teşhirciliğin ana özellikleri şunlardır;
  • -kurbandaki şok veya şaşkınlıktan hemen sonra tahrik olmak,
  • -kurbanın isteksizliği ve
  • -başka cinsel veya fiziksel temasın olmayışıdır.
Teşhirciler kendisini sevebilecek bir kadın bulamasa bile, yabancı kadınları korkutarak kendi erkeklik gücünü kendine tanıtlamış olurlar. Kadın ne kadar büyük bir korku belirtisi gösterirse, teşhirci de kendi erkekliğinden o denli emin olmuş olur. Ama kadın korkacak yerde, kendisine yakınlık göstermeye kalkarsa teşhirci ne yapacağını şaşırabilir. Teşhirciler genellikle fiziksel temas aramazlar ve genelde tecavüz etmezler. Teşhirci, kurbanın yaşadığı şok ve şaşkınlıktan tahrik olabilir. Ancak ortalama toplumsal değer yargılarına uygun olan bir düzeyde insanların kendisini teşhir etmesi normaldir. Yani yırtmaçlı etek ile kadının bacaklarını göstermesi, te­nine sımsıkı yapışık pantolon giyerek kilotunun dantellerini belli etmesi, çok açık bir mayo ile kalçasının kıvrımlarını sergilemesi veya erkeğin gömlek düğmelerini beline kadar açarak göğsündeki kılları göstermesi, ılımlı düzeyde diyebileceğimiz normal kabul edilen teşhirciliklerdir.” dedi.
 
Göster amcaya pipini 
Teşhircilerin çoğunun erkek olduğuna dikkat çeken CİSED Genel Başkan Yardımcısı Psk. Gülüm Bacanak; “Teşhircilikte kültürel koşullanmaların rolü vardır. Kadınların çok çeşitli biçimlerde zaten kendilerini teşhir ederler ya da kadın bedeni çeşitli vesilelerle sürekli teşhir edilir, bu yüzden kadınlarda teşhircilik çok az görülür. Hayat boyunca sürebilen bir hastalık olan teşhircilik; 40 yaşı üzerinde azalma göstermeye başlar. Teşhirciliğin hafif vakaları çoğu toplumlarda normal olarak kabul görür. Ülkemizde “göster amcaya pipini” ile başlayan süreçte çocuklar, cinsel organları ve başkaların cinsel organlarına karşı büyük ilgi gösterebilirler. Çocuklar yetişkinleri veya okul arkadaşlarını cinsel organlarını ve külotlarını göstererek şok etmeye çalışabilirler. Bunlar geçici dönemlerdir, ama geçmediği takdirde profesyonel bir yardım alınması gerekir. Yani “göster amcaya pipini” ileride teşhirciliğe yol açabilir. Bunda çocukluk çağındaki hatalı anne-baba ve çevre tutumları etkili olur. Çünkü “göster amcaya pipini” veya “pipini keseriz haa” şeklindeki davranışlar penise aşın anlam yüklenmesine yol açabilir. Yani erkek çocuğun gözünde penis çok önemli bir organ haline gelebilir, penisini kaybetmekten korkabilir. İnsanlar için kaybetmekten en çok korkulan şeyler, en çok değer verilen şeylere dönüşebilir. Böylece erkek çocuklarında penisi kaybetme korkusu yetişkin yaşamda teşhircilik şeklinde cinsel davranış bozukluklarına yol açabilir.” dedi.
 
Kamuya açık yerlerde cinsel organların teşhiri suçtur
Teşhircilerin genellikle yakalanana dek tedavi görmediklerinin altını çizen CİSED Genel Sekreteri Psk. Dan. Fatma Ayrık; “Teşhircilik, erken teşhis ve tedaviye cevap verebilen bir hastalıktır. Eski TCK'da talep olmadan başkalarına kamuya açık yerlerde cinsel organların teşhiri, teşhircilik, belli bir kişiye yönelirse sarkıntılık olarak değerlendiriliyordu. Yani kamuya açık yerlerde cinsel organların teşhiri suçtur. Yeni kanunda erişkinlere karşı işlenen bu eylemlerin karşılığı cinsel taciz ve 18 yaşından küçük kişilere karşı işlenirse cinsel istismar olarak değerlendiriliyor.” dedi.