Psikiyatr Uz.Dr. Fatma COŞAR

Fatma COŞAR

Psikiyatr Uz.Dr.

Muğla Konacık mah. Oğuzhan sok. No 30/A , Bodrum, Muğla


Vajinismus


08.02.2018


    Vajinismus seks yapma korkusu olarak bilinir ve genellikle ilk cinsel birleşme deneyimi ile başlar. Vajına- penis birlikteliği sırasında vajınanın dış üçte birini çevreleyen kaslarda  yineleyici ve sürekli bir biçimde kasılma olur. Hasta endişe, korku ve panik halinde tüm vücudunu kasar, bacaklarını sıkıca kapatır ve eşini kuvetlice iter.  Bu kasılmalar gerçek bir girişimin yanında yalnızca girişimin hayal edilmesiyle bile ortaya çıkabilir. 

    Vajinismuslu kadın  cinsel ilişki sırasında vajina girişini bir duvar gibi hisseder. Bu nedenle "orada bir duvar var", "penis sanki bir duvara çarpıyor" gibi ifadeler sık kullanılır. Yaşadıkları ağrı ve duygular ise "yırtılma","delinme", "patlama", parçalanma", "sızlama" şeklinde tarif edilir . Kadın  "Herkesin bu kadar kolay yaptığı bir şeyi ben nasıl yapamıyorum?" şeklinde suçluluk, kadınlığında eksiklik olduğunu düşünme, utanç duyma, kendinden nefret etme, hayal kırıklığı, terk edilme kaygısı ve güvensizlik yaşar. Erkekte ise eşine karşı öfke, istenmeme ve reddedilme yaşadığı için kırgınlık, bazen bekaret konusunda şüphe ortaya çıkar.  Penis yaklaştığında kadın tarafından ifade edilen ağrı ya da rahatsızlık hissi eşte cinsel isteksizlik,ereksiyon sorunları ya da erken boşalmaya yol açabilir. Ailelerin bu durumu bilmeleri veya ilk geceye ait deliller istemeleri ya da çocuk beklentileri çifti zora sokmaktadır. Çoğu çift bir süre sonra cinsel birlikteliği denemekten vazgeçer. Bu çiftin ilişkisi için daha olumludur çünkü tekrarlanan denemeler sonucunda yaşanan hayal kırıklığı çiftin cinsellikten soğumasına ve kavgalara  yol açar. Aileler tarafından genellikle kadın suçlanır ve erkek evliliğini bitirmeye zorlanabilir.Sonuçta bazen adli olaylar, boşanma, tecavüz veya fiziksel şiddet görülebilir.     

   VAJİNİSMUSUN NEDENLERİ

    Vajinismusun en sık görülen nedenleri arasında  psikolojik faktörler yer almaktadır. Her hastada neden farklıdır. Hastalığa ilişkin gerçek nedeni belirlemek tedavi  süresi açısından önemlidir. Kız çocuklarına öğretilen "cinsellik kötüdür","kızlık zarı çok değerlidir ve korunması gereken bir şeydir" düşünceleri problemin ortaya çıkmasında önemli bir yer tutar.  Vajinismusa neden olan diğer psikolojik faktörler arasında ilk denemelerde acı duyma, cinselliği değersizleştiren ve aşağılayan bir aile, zayıf vegüçsüzanne,  baskıcı ve otoriter baba, zorla evlendirilme, eşini sevmeme, iletişim sorunları, olumsuz dinsel ve ahlaki şartlanma, başarısızlık korkusu,kızlık zarını yitirme korkusu, cinsel tabular, yanlış bilgiler ve inançlar, gebelik korkusu ve bazı kişilik özellikleri yer almaktadır.

    Peki vajinismusu olan bir kadın gebe kalabilir mi?

Olasılık cinsel birleşmeden düşük olmakla birlikte vajinismusu olan bir kadın gebe kalabilir. Ancak tedavi görmeden genellikle normal doğum güçtür. Ne gebelik ne de çocuk sahibi olunması vajinismus sorununu ortadan kaldırmaz.  Hatta gebelik durumu diğer cinsel sorunlardan farklı olarak acil cinsel terapi gerektirebilir.

    VAJİNİSMUS  TEDAVİSİ

    Vajinismus cinsel tedaviler açısından en yüz güldürücü cinsel sorunlardan biridir.  Vajinismuskadınları tam bir iyileşme gösterecekleri için şanslıdırlar. Yapılması gereken ilk şey çiftin kendisine rehber olacak tecrübeli ve nitelikli bir cinsel terapist ile tanışmasıdır. Vainismus yalnızca kadına ait bir sorun değil çiftin sorunu olarak değerlendirilir ve çiftlerle ayrı ayrı yapılan değerlendirme görüşmelerinin ardından çift terapiye birlikte alınır. Kadının taşıdığı iyileşme arzusu ile birlikte cinsel terapi planına sabırla uyulduğu takdirde  umulduğundan daha hızlı ve kesin bir iyileşme elde edilecektir. 

    Vajinismusunuz olduğunu düşünüyorsanız yıllarca beklemek yerine bir an önce cinsel terapistinize başvurunuz.