Orgazm Bozuklukları

Orgazm Bozuklukları


31.01.2015


Kadınlardaki cinsel işlev bozukluklarından biri de orgazm olamama sorunudur.Orgazmın fizyolojisi bu gün artık ayrıntılı olarak bilinse de orgazm olamamak,kişiye ve partnere ait son derece karmaşık nedenlere dayanabilir.

Yapılan araştırmalar göstermiştir ki ülkemizde orgazm olamama sorunu yaklaşık%40 civarındadır.Bu veriler kadın cinsel yaşamında orgazmın önemli bir yer işgal ettiğini göstermektedir.Peki orgazm nedir?Aslında orgazmı tanımlamak subjektifliği ve her kadın için orgazm deneyimi biricik olması sebebiyle zordur.Ortalama bir tanımla orgazm, insanların cinsel uyarılmanın zirvesinde yaşadıkları kuvvetli fiziksel ve ruhani bir durumdur.Orgazm esnasında nefes sık ve derin hale gelir, kalp atımı hızlanır,genital bölgede özellikle pubokoksigeal kaslar tarafından kontrol edilen vajenin 1/3 dış kısmındaki kaslarda kasılma meydana gelir.

Bazı kadınlar tek bir orgazm yaşarken,bazıları birden fazla bölgenin uyarımından kaynaklanan reaksiyon ile çoklu orgazm yaşayabilirler.Kadınlarla ilgili çeşitli orgazm türleri bildirilmiştir.Bunlar;klitoral orgazm,vajinal orgazm,anal seks kaynaklı orgazm ve diğer tipler olarak sınıflandırılabilir.

Orgazm problemlerini primer,sekonder,durumsal ve total gibi çeşitli başlıklar altında inceleyebiliriz.Prmer orgazm bozukluğu,cinsel hayatın aktive olmasının başından beri olan durumu tanımlarken,sekonder orgazm bozukluğu sonradan gelişen problemleri ifade etmek için kullanılır.Durumsal dediğimizde;örneğin mastürbasyonla boşalabilen bir kadın partneriyle boşalmada sorun yaşıyorsa ve ya başka bir partnerle orgazm sorunu yaşamazken eşiyle yaşıyorsa kastedilen durumdur.Total orgazm bozukluğu ise hem mastürbasyonla hem değişik partnerlerle kişinin orgazm olamama halini tarifler.Bu sınıflama,zor vakaları ayırt etmemizde yardımcı olur.Primer orgazm bozukluğu kadınlarda sık gözlenmektedir.

Orgazm Problemlerinin Nedenleri

Orgazm olamama nedenlerini;organik nedenler(omurilik travmaları,vajinal ameliyatlar ve bazı kronik hastalılar) ve psikolojik nedenler olarak ayırabiliriz.Psikolojik nedenleri açarsak;

  1. Cinsel mitler;iyi bir sevişme orgazm ile sonuçlanmalıdır,cinsellik hakkında konuşmak ve düşünmek ayıptır,iki tarafın da aynı anda orgazm olması gerekir gibi cinsellikle ilgili bilinen yanlış inançlar ve beklentiler.
  2. Düşük benlik saygısı ve cinsel özgüven eksikliği;kendini aşırı eleştirme,bedenini beğenmeme,yatakta iyi olmadığını düşünme gibi.
  3. Yetersiz uyarı;kendi bedenini ve haz noktalarını bilmeme ve bununla ilgili partneriyle konuşamama,uygun ortamı sağlamadan ve ön sevişme olmadan ilişkiye geçmek gibi.
  4. Çift ilişkisine dair problemler;eş reddi,eşe karşı duyulan öfke ve iletişim problemleri gibi.
  5. Aşırı kontrolcü kadınlar;duygusal ve fiziksel olarak kontrolünü kaybetmekten korkmak gibi.
  6. Cinsellikle ilgili korkular,kaygılar;erkeklerden korkmak,acı duyacağından korkmak,gebelikten ve cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korkmak gibi.
  7. Partnerin cinsel işlev bozukluğu;erkeğin erken boşalma ve sertleşme problemleri gibi.
  8. Cinsel travmalar;çocuklukta ve ya sonrasında yaşanan bir cinsel travma sonrası yaşanılan suçluluk ve kendini cezalandırıp boşalmama durumu gibi.
  9. Sosyokültürel nedenler;ahlaki açıdan katı bir ailede yetişmek,kadın olmakla ilgili yasaklamalar ve önyargılar gibi.
  10. Baba-kız ilişkisindeki olumsuzluklar;baskıcı baba figürü ve ya tam tersi idealleştirilmiş baba figürüne sahip kadınlarda görülebilen,dinamik altyapısı olan problemler gibi.

Tüm bu sayılan nedenlere rağmen orgazm öğrenilebilen bir yetidir ve problemlerinin de tedavi edilebildiği bir durumdur.Bazı kadınlar için orgazm sözkonusu olduğunda olsa da olur olmasa da olur mantığı hala geçerliliğini korumakta.Cinsellik haz alıp verme ve partnerinizle bir ve bütün olma sanatıdır ve bu sanatın incelikleri öğrenilip daha kaliteli ve doyumlu bir cinsel yaşam mümkün olabilir.