Tedavisi Var Mı Vajinismus Denen Kabusun?

Tedavisi Var Mı Vajinismus Denen Kabusun?


15.10.2014


Gerek birlikteliğin tamamlanamaması, gerekse kadının kendisini eksik, yetersiz, başarısız hissetmesi bakımından vajinismus psikolojik, zihinsel ve duygusal açıdan zorlayıcı bir rahatsızlıktır. Kişi buna benzer bir sorun hissettiğinde en yakın zamanda uzmana başvurmalıdır çünkü Vajinismus çaresi olan ve tedavisi %100 mümkün bir rahatsızlıktır.

Çok sık olmamakla birlikte sorunun kaynağı biyolojik olabilir. Vanijal rahatsızlıklar, ilaçlar vs. bu nedenle tedaviye gelmeden önce jinekolojik kontrolden geçmekte fayda vardır. Jinekolojik muayne olunamıyorsa bu tedavide başka bir açılım getirecek boyuttur.

Cinsel terapi için başvurduğunuzda öncelikle bir tanışma görüşmesi yapılarak sorun hakkında ön bilgiler alınır jinekoloji kontrolünü gerçekleştirenkadın cinsel terapiye karar vermeden önce cinsel bilgi formu ve çeşitli testlerin doldurulduğu değerlendirme görüşmelerine alınır. Bu görüşmelerde soruna ve kişiye ilişkin tüm bilgiler edinilerek çözüme ilişkin bir yol haritası oluşturulur. Bu bilgiler ışığında “kişiye özel” bir tedavi planı oluşturularak tedavi aşamasına geçilir.

Vajinismus tedavisinde sadece bedenle değil zihinle de çalışılır. Öncelikle bu rahatsızlıkla baş edebilmek için vajinaya kasılması yönünde mesajlar yollayan zihin yapısı ile mücadele edilir.Bu nedenle uygulanan cinsel terapide öncelikle cinsellikle ilgili bilgilendirmeler yapılır. Kadın genital sistemi ve cinsellikle ilgili genel bilgiler hasta ile paylaşılır. Hastanın cinselliğe bakışının yeniden yapılandırılması hedeflenir. Cinsellikle ilgili kulaktan duyma yanlış bilgiler ve cinsel mitler yerine doğru bilgiler kanıtlarıyla birlikte hastayla paylaşılır. Kadın cinsel organın anatomik ve işlevsel bilgileri anlatılır. Cinselliğin sağlığımız ve toplumsal açıdan önemleri vurgulanır. Bu aşamalarda bilgilendirici kitap, broşür, çizim, maket ve video görüntülerinden faydalanılabilir.

Vajinismusu tedavi etmek, beden ve zihnin tekrardan yapılandırılması ile gerçekleşebilir. İstem dışı kasılmaların sonucunda, cinsel birleşmeyi imkansız kılan negatif düşüncelerin inceleneceği bu bölüm, zihnin cinselliğin kendisi ve cinsel birleşmeye karşı var olan olumsuz düşüncelerden temizlenmesi üzerine odaklanmaktadır. Cinsellik hakkında korku, kaygı, tiksinti gibi olumsuz duygular yaratan yanlış bilgi ve inanışların, varsa travmaların incelendiği bu bölümde danışan duygularını ifade edecek ve yanlış inançları amaca hizmet eden duygu ve düşüncelerle değişecektir. Bu süreçle korku tepkisi kabul tepkisi ile değişecektir.

Vajinismus hastalarının bilinçaltında cinselliğe yönelik gereksiz korku ve endişeleri vardır. Öncelikle bu korku ve endişeyi yenebilmeleri için rahat ve huzurlu bir ortam oluşturulmalıdır. Uygun partner, uygun ortam, uygun mekan ve uygun davranışlarla ilgili bilgilendirmeler yapılır.

Dolayısıyla davranışsal egzersizlere geçilmeden önce danışanın rahatlaması ve uygun bir ortam yaratması yönünde yönlendirmelerde bulunulduğu gibi gevşeme ve nefes egzersizleri gibi çalışmalar verilerek kendi bedeni üzerinde kontrol hissetmesi sağlanmaya çalışılır.

Bu süreçte başta rahatsız edici görünen egzersizler terapi düzenli yürütüldükçe alışılabilir hale gelerek hastanın kabul edeceği egzersizler haline gelir. Bu egzersizler hiçbir şekilde ağrı, acı yapmaz. Danışan hazır hissetmedikçe egzersizlere geçilmez.

Tedavi planı içerisinde üç tür egzersiz vardır:

  1. Kendi bedeni üzerinde kontrol sağlayan gerginliği kaldıran egzersizler
  2. Vajinal kaslara yönelik farkındalık egzersizleri
  3. Vajinal parmak egzersizleri

Vajinismus olma nedeni kadından kadına farklılık gösterdiğinden tedavinin süresi rahatsızlığın yoğunluğu ya da nedenine göre farklılık gösterebilir .Ancak psikolojik anlamda ciddi temelleri olan vajinismus, üç günde, yarım saatte ya da tek seansta; internet üzerinden, telefonda ya da evde kendi kendine düzelmez.

Yapılan ilk görüşme sonrası yüzeysel jinekolojik muayene  önerilir, sonrasında vajinismusun şiddeti ve aşağı yukarı tedavinin kaç seans süreceği çiftlere söylenebilmektedir.Seans sıklıkları ise danışanın iş hayatı, aile düzeni, terapiye gelebilme durumlarına göre ayarlanabilmektedir.Vajinismus tedavisinde hastanın tedaviye istekli olması, verilen ödevlerini eksiksiz yapması ve uzmana olan güveni tedavi süresini oldukça kısaltmaktadır.

Derin depresyon, takıntılı düşünceler, ölüm korkusu, geçmiş ağır travmatik yaşantı, vs gibi eşlik eden başka bir hastalık varsa ek tedavi yöntemleri gerekebilir.

Vajinismus fiziksel, duygusal, zihinsel açıdan yaşanması zor bir rahatsızlıktır. Atacağınız en önemli adım konu ile ilgili olabildiğince bilgi sahibi olup bir an önce alanında uzman bir cinsel terapiste başvurmaktır. Unutmayın Vajinismus çaresiz değildir. %100 tedavisi bulunan ve kolayca aşılabilecek bir sorundur.

Siz de yardım isteyerek bu hastalığın üstesinden gelip yaşamına mutlu, sağlıklı ve keyifli bir şekilde devam eden binlerce kadın arasına katılın.