Cinsel Eğitim - Giriş


Cinsel sağlık ve cinsel eğitim; hayatımız boyunca öğrendiğimiz ve önemsenmesi gereken önemli bir süreç olmasına karşın, Üniversitelerimizin Tıp Fakültelerince, Psikolojik Danışma ve Rehberlik vb. cinsel sağlık konusuyla ilgili eğitim veren diğer fakültelerince, Sağlık Bakanlığımızca, ailelerimizce, öğretmenlerimizce ve diğer eğitimcilerimizce üzerinde yeterince durulan bir konu maalesef olamamıştır.

Cinsel eğitim, toplumun genel cinsel sağlığı korumak, çocuklar ve ergenlerin erişkin yaşama sağlıklı bir geçiş yapabilmelerini kolaylaştırmak nedeniyle, her geçen gün daha da önem kazanmaktadır.

Cinsel eğitimin sorumluları yalnızca doktorlar, psikologlar, öğretmenler vb. değildir. Öğrenme önce aile içinde başlar, daha sonra okullarda öğretmen, akran grupları, doktorlar, bu alanda çalışan diğer sağlık elemanları ve medya aracılığı ile devam eder.

Kendilerini istenmeyen gebeliklerden ve cinsel yolla bulaşan hastalıklardan koruyacak bilgi ve hizmetlerin gençlere sağlanması ve bu konuda eğitici faaliyetlerde bulunma CİNSEL Sağlık Enstitüsü Derneği'nin en önemli hedeflerinden biridir.
 
CİNSEL Sağlık Enstitüsü Derneği olarak, cinsel eğitimin kademeli olarak anaokulundan itibaren biyolojik değişiklikler ortaya çıkmadan verilmeye başlanmasını öneriyoruz. Ayrıca okullarımızda öğrencilere yönelik okul sağlık hizmetlerinin geliştirilerek öğretmenler, okul sağlığı hemşireleri ile rehberlik ve danışmanlık hizmetlerinin cinsel sağlığı daha çok kapsayacak şekilde arttırılmasını ve Danimarka, Hollanda, Portekiz ve İsveç vb. AB ülkelerinde olduğu gibi okul ders programlarında cinsel eğitime yer verilmesini de öneriyoruz.

Son yıllarda giderek artan sayıda gencin cinsel olarak aktif olması, istenmeyen gebelikler ve cinsel yola bulaşan hastalıkları da arttırdığına göre, bu konuda bazı hedeflerin saptanması ve hizmetlerin planlanması kaçınılmaz bir hal almıştır. Bu amaçla planladığımız cinsel eğitim programları; cinsel organların tanıtılması, cinsiyetler arasındaki ilişkiler ve eşitlik, cinsel davranışlarda sorumluluk bilinci, aile yaşamı ve aile planlaması, üreme sağlığı, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, HIV/AİDS, cinsel istismar ve ensesin önlenmesi, ana-babalık sorumlulukları, adölesan gelişimi, ilk gece, orgazm ve evreleri, eş seçimi, nişanlılık, evlilik, adölesan ruhsal sorunları, menarş ve jinekolojik sorunlarını içermektedir.