CİSED: DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN!

08 Mart 2022

CİSED BAŞKANI CEM KEÇE: “KADINLAR DÜNYANIN RENKLERİDİR!"
 
Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED) cinsel terapistleri, her yıl kutlanan Dünya Kadınlar Günü’nün bu yılki sloganının “Önyargıları Kırırn!” olduğunu belirterek daha iyi bir dünya için kadınların sırf kadın oldukları için maruz kaldıkları önyargıları kırmak, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak ve sürdürmek için ortak eylem ve ortak sorumluluğun öneminin altını çizdiler.
 
KADINLAR DÜNYANIN RENKLERİDİR!
CİSED Genel Başkanı Psikoterapist Cem Keçe, “Mor, yeşil ve beyaz Dünya Kadınlar Günü'nün renkleridir. Mor adalet ve haysiyeti; yeşil umudu; beyaz da saflığı simgeler. Dünya Kadınlar Günü ülkeye, gruba veya kuruluşa özgü değildir. Dünyaca ünlü feminist, gazeteci ve aktivist Gloria Steinem’in dediği gibi ‘Kadınların eşitlik mücadelesinin hikayesi ne tek bir feministe ne de herhangi bir örgüte aittir, insan haklarını önemseyen herkesin ortak çabalarına aittir’” dedi ve kadınların dünyanın renkleri olduğunu vurguladı.
 
ÖNYARGILARI KIRMAK İÇİN EYLEM GEREKLİDİR
CİSED Genel Başkanı Psikoterapist Cem Keçe, “Tarih boyunca önyargıların hedefinde olagelen kadınlar, günümüz dünyasında da kadınlık toplumsal rollerinin içine sinmiş ve kalıplaşmış önyargılarla mücadele etmeye devam ediyor. Önyargıların var olduğunu bilmek yeterli değildir, eylem gereklidir” diyerek gerçekten olumlu bir fark yaratmak için herkesin elinden geleni yapması gerektiğinin altını çizdi. Dünya Kadınlar Günü’nün, her geçen gün daha fazla kadının cinsel taciz, tecavüz, şiddet ve cinayet kurbanı olduğu ülkemiz için ayrıca önem taşıdığını vurgulayan Keçe, “Kadınların cinsel taciz, tecavüz, şiddet ve cinayet hedefi olmaktan kurtarılması için elbette tek bir gün yeterli değildir, bunun için topyekûn bir toplumsal mücadele gereklidir. Dünya Kadınlar Günü de bu anlamda ülkemizde kadınların sorunlarına yönelik eylem planlarının hazırlanması ve harekete geçilmesi için bir başlangıç noktası ve bir tetikleyici olması açısından önemlidir. Tartışmasız bir insanlık hakkı olan cinsiyet eşitliğinin sağlanması toplumların ve ekonomilerin gelişmesi için esastır. Kadınların eşitlik mücadelesinin hikayesi tek bir feministe ya da herhangi bir kuruluşa değil, insan haklarını önemseyen kadın-erkek herkesin ortak çabalarına aittir. Çünkü toplumun yarısını kadınlar oluşturur ve diğer yarısını da kadınlar yetiştirir. Bu nedenle kadınlar değişti mi dünya değişir. Kadınlar geleceğimizdir; ya kadınların mutlu olduğu ve mutlu ettiği bir dünyada yaşayacağız ya da kadınların mutsuz olduğu ve mutsuz ettiği bir dünyada yaşayacağız! Geleceğimiz kadınların elinde!” dedi.
 
ÖNYARGILAR CİNSİYET AYRIMCILIĞINI VE ŞİDDETİ DOĞURUR...
Keçe, kadınlara yönelik önyargıları ve cinsiyet ayrımcılığını reddeden bir anlayış geliştirilmedikçe, kadına şiddetin bitmeyeceğini belirterek şunları ekledi “Kadınlara karşı şiddeti sadece kadının yasal haklarını teminat altına alarak ve istismarcıları cezalandırarak ortadan kaldırmak mümkün değildir. Yasal düzenlemeler önemli ve gereklidir ancak yasalarla sınırlı kalmak bataklığı kurutmadan sivrisinekleri öldürmeye çalışmak gibidir. Bataklığı kurutabilmek emek isteyen, çaba isteyen, toplumun bütün katmanlarını içine alan uzun vadeli stratejilerin oluşturulmasını gerektirmektedir. Kadına yönelik şiddeti doğuran temel unsurun cinsiyet ayrımcılığı olduğu gerçeği göz önünde tutulmalıdır. Kadına karşı şiddetin tepki duyulması gereken bir boyut kazanması, kadınlar ancak toplumun eşit statüdeki üyeleri olarak yerlerini kazandıklarında mümkün olacaktır. Sonuç olarak, önyargıları ve cinsiyet ayrımcılığını reddeden bir anlayış geliştirilmedikçe, kadınlara yönelik şiddet bitmeyecektir.”

ERKEKLERİN SADECE ERKEK DEĞİL 'ADAM' DA OLDUĞU HER GÜN 8 MARTTIR...
Dünya üzerinde gördüğümüz her güzel şeyi kadınların eseri olduğunu söyleyen Keçe; “Kadınlar dünyada gövdeleri kadar değil, yürekleri kadar yer kaplarlar. Kadınların eşitlik, özgürlük, mutluluk ve daha huzurlu yaşam özlemlerini dile getirdikleri '8 Mart Dünya Kadınlar Günü'; emeğe saygının, ölümlerin, şiddetin, kabalığın, tecavüzlerin, cinsiyet ayrımcılığının ve çocuk gelinlerin olmadığı bir dünya için yeni bir başlangıç olsun. 8 Mart'ta kadınları kutlamak değil, anlamak gerekir. Ve asla unutmayalım; erkeklerin sadece erkek değil 'adam' da olduğu her gün 8 marttır. Adam gibi bir erkek can bulduğunda bir kadının karnında, ağladığında bir kadının kucağında, aşık olduğunda bir kadının kalbinde olduğunu hiç unutmaz ve kadına hep hak ettiği güzellikte davranır” dedi.