CİSED, Çocuk Cinsel İstismarı Konusunda Anne Babaların Dikkat Etmesi Gereken 10 Önemli Noktayı Açıkladı...

04 Temmuz 2019

CİSED GENEL BAŞKANI PSİKOTERAPİST CEM KEÇE: “ÇOCUKLAR SUSAR AMA SİZ SUSMAYIN!”

Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED) cinsel terapistleri, saldırganların cinsel dürtülerinin tatmini için rıza gösterme veya anlamlandırma adına yeterince olgunlaşamamış çocuk ya da ergenleri anlamlandıramadıkları şekilde cinsel olarak kötüye kullanması, suistimal etmesi, cinsel yönelimlerine hedef olarak seçmesi şeklinde tanımladıkları “cinsel istismar” konusunda anne babaların bilinçli olmasının önemine dikkat çektiler.

CİNSEL İSTİSMAR KONUSUNDA AİLELER BİLİNÇLİ OLMALIDIR

CİSED Genel Başkanı Psikoterapist Cem Keçe, “Kişinin rızası olmadan tehditle, güç kullanarak, zorla cinsel aktiviteye zorlaması olan cinsel istismar, kime yönelik olursa olsun özrü ya da hafifletici nedeni olmayan ve toplum vicdanını yaralayan çok ağır bir suçtur. Hele savunmasız çocuklara yönelik olduğunda bir vahşettir. Örnek vermek gerekirse cinsel bir davranış olarak çocuğun okşanması, failin çocuğu kendi organlarına dokundurtması, çocuğun dudağından öpmesi gibi tüm hareketler cinsel istismar kapsamında sayılır. Ayrıca cinsel istismar sadece cinsel temas içeren şekilde olmaz, çocuk pornografisi izleme ve izlettirme, çocukla cinsel içerikli şakalaşmalar yapma, çocuğun önünde cinsel ilişkiye girme, çocukları erken yaşta evlenmeye zorlama cinsel istismarın türlerindendir. Kolayca güven duydukları, korkutulabildikleri, kandırılabildikleri, karşı koyacak güçleri olmadığı için korunmasız olan çocuklara yönelik her türlü cinsel istismar, çocuk, aile ve toplum için onarılması çok zor hasarlara ve geri dönülemez sonuçlara yol açar” diyerek cinsel istismar konusunda ailelerin bilinçli olması gerektiğinin önemini vurguladı ve anne babaların dikkat etmesi gereken 10 önemli noktayı sıraladı:

1- “CİNSEL İSTİSMAR BİLDİĞİNİZ GİBİ DEĞİL!

Cinsel istismar sadece cinsel organlara değil, bedenin tümüne yönelik dokunuşları, bakışları, ayartıcı konuşmaları, sevme ve hitap biçimlerini, cinsel imaları, cinsel organlara komik ve farklı adlar vermeyi, cinsel içerikli görseller göstermeyi, çocuğun kendi cinsel bölgelerine ya da bedeninde herhangi bir yere ya da bir başkasının bedenine dokunmasını talep etmeyi kapsayabilir.”

2- “ERKEN YAŞTA BİLGİLENDİRİN!

Çocuklar her yaşta cinsel istismar mağduru olabilirler. Bu nedenle cinsel istismarla ilgili bilgilendirme mümkün olan en erken yaşta, çocuğun ruhsal ve zihinsel gelişim düzeyine uygun olarak verilmelidir. Çünkü çocukları istismardan korumanın en etkili yolu, onları cinsel istismarla ilgili bilgilendirmektir. Herhangi bir yerde kaybolduğunda veya yolunu şaşırdığında neler yapması gerektiğini, kimlerden yardım alabileceğini, sizin evinizin telefon numaralarını ezbere öğretin. Pek çok ebeveyn cinsellikle ilgili konuşurken ve bilgi verirken zorlanır. Çocuklarla bedenleri, duyguları sınırları ve cinsel gelişimleri üzerine konuşmanızı kolaylaştıracak pek çok kaynak var ama gerekirse bir uzmandan destek almaktan da çekinmeyin.”

3- “BEDENİNE SAYGI DUYUN VE AİLE İÇİ SINIRLAR BELİRLEYİN!

Çocuğunuzun bedenini kendine ait olduğunu öncelikle siz kabul edin. Çocuğu zorla öpmek, sıkıştırarak sevmek, sizi öpmesini istemek gibi masum görülen taleplerinizi sorgulayın; birlikte uyumak, yıkanmak, giyinmek, emzirmek ile ilgili aile içi sınırlar belirleyin ve bunlara karşılıklı saygı duyun. Unutmayın annelik, “emzirebildiğiniz kadar emzirmek” ve “birlikte uyumak” değildir. Çocuğunuzun sizin dışınızda biri ile birlikte tuvalete gitmesine, banyo yapmasına ve aynı yatakta yatmasına izin vermeyin. Çocuğunuzun giysilerini, çamaşırlarını, bezini kamusal alanlarda değiştirmeyin, giydirirken her defa iznini alın.”

4- “HAYIR DEMEYİ VE YÜKSEK SESLE BAĞIRMAYI ÖĞRETİN!

Çocuğunuzun bedenine yönelik izinsiz her türlü müdahalenin yanlış olduğu bilincini kazanmasını sağlayın. Çocuğunuza “Hayır!” demeyi öğretin, zaman zaman sebebini açıklayarak sizde “Hayır!” diyerek çocuğunuza model olun ve çocuğunuz “Hayır!” dediğinde buna saygı duyduğunuzu gösterin. Ayrıca cinsel yönden kötüye kullanıma ya da kendisine zorla dokunmaya kalkışan, bir yere götürmeye çalışan birisi ile karşılaştıklarında “yüksek sesle bağırmaları” gerektiğini öğretin.”

5- “İYİ VE KÖTÜ DOKUNUŞUN FARKINI ANLATIN!

İyi dokunuş; kendimizi güvende hissettiren, en yakınlarımızın bize dokunuş şeklidir. Kötü dokunuş ise bize kendimizi kötü hissettiren kendimizi üzgün, kafası karışık, korkmuş hissettiren dokunuşlardır. Çocuğunuza “Biri sana kötü dokunduğunda lütfen bana söyle” deyin.”

6- “DİNLEYİN!

Çocuğunuz rahatsız olduğu bir durum, olay ya da kişiden söz ettiğinde ya da bunu ima edip belirli bir kişi, duygu veya mekândan uzaklaşmak istediğinde bu durumu dikkatle araştırın. Çocuğunuz rahatsız hissettiği bir durumu ifade ettiğinde duygularının hafife almayın. Rahatsız olduğu durumları ve kişileri sizinle paylaşabilmesi için onu cesaretlendirip, iyi bir dinleyici olarak yargılamadan anlamaya çalışın ve destekleyici olun.”

7- “GÜVENLİ İNTERNET KULLANIMINA DİKKAT EDİN!

Çocuğunuzu güvenli internet, sosyal medya, telefon ve tablet kullanımı hakkında bilgilendirin. Telefon ve tablet kullanımını yaş ve gelişim özelliklerine göre sınırlandırın ve takip edin. Kullanımı esnasında karşılaştığı olumsuz mesaj veya reklam gibi şeyleri sizinle paylaşması için onu cesaretlendirin.”

8- “KİŞİSEL BAKIM KONUSUNDA EĞİTİM VERİN!

Çocuklarınıza tuvalete, banyoya giderken, tuvalet kâğıdı kullanırken kendi bedenlerinin bakım gerektiren bölgelerine kendilerinin bakmalarını öğretin. Böylece diğer yetişkin ve çocukların yardımına bağımlı olmazlar.”

9- “ÇOCUKLAR SUSAR AMA SİZ SUSMAYIN!

Çocuğunuza her ne yaşarsa yaşasın, size gelip anlatması gerektiğini, özellikle kötü olayların sır olarak tutulmaması gerektiğini anlatın. Cinsel, fiziksel veya duygusal istismar olabileceğini düşündüğünüz her durumu mutlaka ihbar edin. Çocuk istismarında cezasızlığa karşı sesinizi çıkartın, çocuklar susar ama siz susmayın. Çevrenizdeki yetişkinlerle çocuklara yönelik taciz, cinsel istismar gibi konular üzerinde konuşma denemeleri yapın, “cinsel istismar” veya “taciz” gibi kelimeleri sesli olarak telaffuz etmekten korkmayın. Unutmayın cinsel istismar konuştukça azalır, üstünü kapattıkça artar.”

10- “İÇGÜDÜLERİNİZE GÜVENİN!

Eğer çocuğunuzu birine bırakmanın kolay olmadığını düşünüyorsanız, bırakmayın. Cinsel istismar konusunda kaygılanıyorsanız, çocuğunuza sorular sorun. Çocuğunuzla cinsel istismar konusunda konuşmak için en iyi zaman şimdi’dir ve asla unutmayın, en ufacık bir şüphe veya ihmal çocuğunuzun geleceğini etkileyecektir!”