4 Eylül Dünya Cinsel Sağlık Günü Kutlu Olsun!

04 Eylül 2013

4 Eylül tarihi Dünya Cinsel Sağlık Birliği (WAS) tarafından Dünya Cinsel Sağlık Günü” olarak belirlendi… İlki 4 Eylül 2010’da kutlanan Dünya Cinsel Sağlık Günü kutlu olsun. Böyle bir günün belirlenmesinde temel amaç; herhangi bir ayırım yapmadan tüm insanları en temel sağlık haklarından biri olan cinsel sağlık konusunda bilgilendirmek ve cinsel konuların açık ve birbirimize saygılı bir biçimde tartışılmasını sağlamak... Bu amaçlara ulaşabilmek için Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED) cinselliği tanımını yeniden yaptı. İşte çok çarpıcı başlıklar:

CİNSEL MİTLER ÇİFTLERİN HAYATINI KARARTIYOR…

Cinsel sağlık alanının cinsel mitlerle, bir dizi uygunsuz ve yanlış bilgilerle dolu olduğu ifade eden  CİSED Onursal Başkanı Cem Keçe; “Cinsel mitlerin daha gerçekçi ve sağlıklı olanlarla yer değiştirmesini sağlamak amacıyla konuşulup tartışılabilmesi sağlıklı bir cinsel yaşam ve sağlıklı ilişkiler kurabilmenin temel koşuludur.” dedi ve cinselliğin tanımını şu şekilde yaptı: “Cinsellik; rahatlamış ve gevşemiş bir halde, sevişmenin ve dokunmanın verdiği hazza odaklanarak, haz alıp haz verebilme, ruhu ve bedeni paylaşabilme, ne olursa olsun bir şekilde boşalabilme bilim ve sanatıdır!

HER ON ERKEKTEN YEDİSİ HER 10 KADINDAN SEKİZİ HAYATININ BİR DÖNEMİNDE CİNSEL SORUN YAŞIYOR

CİSED’in yıllar önce kurulurken Türk kamuoyuna deklare ettiği deklarasyonun arkasında olduğunu ifade eden CİSED Genel Başkan Doç. Dr. Cebrail Kısa; “Yaşadığımız her gün CİSED deklarasyonun önemini ve bir an önce hayata geçmesini haklı çıkartmıştır. Çünkü ülkemizde cinsel hayatı aktif olan her 10 erkekten 7’i, her 10 kadından 8’i hayatının bir döneminde cinsel sorunlar yaşıyor. Bu nedenle CİSED’in deklarasyonunda şu maddeler yer almaktadır:

1- Anaokulundan başlayarak Cinsel Eğitim yasal olarak şart olmalıdır.

2- Ergenlik Öncesi Cinsel Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetleri yasal olarak şart olmalıdır.

3- Evlilik Öncesi Cinsel Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetleri yasal olarak şart olmalıdır.

4- Evlilik Öncesi Anne, Baba ve Eş Eğitimleri yasal olarak şart olmalıdır.

5- Cinsel sağlık bilimine üniversitelerimizde Seksoloji A.B.D. adı altında ayrı bir bilim dalı olarak yer verilmelidir.

6- Cinsel sağlık bilimi için multidisipliner bir yaklaşım şart olmalıdır. CİSED’in deklarasyonu Dünya Cinsel Sağlık Birliği (WAS)’nin söylemleriyle de uyuşmaktadır.” dedi.