Kadýna Þiddet Adeta Normalleþti

08 Mart 2012

CÝSED GENEL BAÞKANI CEM KEÇE: “KADINA YÖNELÝK ÞÝDDETÝ ZORUNLU CÝNSEL EÐÝTÝM VE EVLÝLÝK ÖNCESÝ EÐÝTÝM ÖNLER...”

Cinsel Saðlýk Enstitüsü Derneði (CÝSED) Genel Baþkaný Cem Keçe’den dikkat çeken tespit: “Kadýna þiddet adeta normalleþtirildi”.

Kadýn sorunlarýnýn gündeme geldiði 8 Mart Dünya Kadýnlar Günü’nde Türk kadýnýnýn durumunu masaya yatýran Psikoterapist Keçe oldukça çarpýcý tespitler yaptý. Kadýn haklarýnýn kazanýlmasýnda nerelerden baþlandýðýnýn ve bugünlere nasýl gelindiðinin hatýrlanmasý için 8 Mart’ý özel bir gün olarak nitelendiren Psikoterapist Keçe, her þeyde olduðu gibi, önemli manalarý ve büyük meseleleri bir güne sýðdýrmanýn, sadece o günde konuþmanýn ve hatýrlamanýn da suni bir etkiden öteye gidemediðinin altýný çizdi. Psikoterapist Keçe’ye göre, kadýn haklarý alanýnda olup biten tüm olumsuzluklar ve ihlaller her geçen gün artmakta ve tehlikeli bir noktaya gitmekte.

Psikoterapist Keçe’nin günümüz Türk kadýnýnýn yaþadýðý sorunlara yönelik tespitleri oldukça önemli:

“ÞÝDDET UTANCI SÜRÜYOR”

“Ülkemizde ne yazýk ki kadýna yönelik þiddet utancý hala yaþanmaktadýr. 21. yüzyýlýn Türkiye’sinde hala töre veya namus cinayeti, cinsel þiddet, aile içi þiddet, kadýnlarýmýzýn hor görülmesi, dövülmesi, kýz çocuklarýnýn küçük yaþta evlendirilmesi gibi olaylar yaþanmaktadýr. Bir kadýnýn sokak ortasýnda eþi ya da sevgilisi tarafýndan katledilmesinin veya küçük yaþta bir kýz çocuðunun uðradýðý tecavüz olayýnýn medyada yer almadýðý bir haftayý bile geçiremez olduk.

“ÞÝDDET NORMALLEÞTÝRÝLDÝ!”

“Kadýna þiddetin temel nedenleri arasýnda cinselliðin de yattýðý görülmektedir. Bekaret, kýzlýk zarý ve cinsellik üzerine kurgulanmýþ olan hurafeler, ailelerde bir baský yaratmakta, namus kavramýnýn sadece kendi üzerine yüklenmesi ile kadýna þiddet toplumda kabul görmektedir. Yani kadýna yönelik her türlü þiddet bir þekilde normalleþtirilmektedir.”

Psikoterapist Keçe’ye göre sorunlarýn temelinde eðitimsizlik var:

“SORUNLARIN TEMELÝ HURAFELER”

“Kadýna þiddeti durdurmak adýna alýnan kolluk önlemlerinin tek baþýna bu sorunun önüne geçmek için yetersiz olduðu aþikardýr. Sorunun kaynaðýnda ise her olumsuzlukta olduðu gibi eðitimsizlik yatmaktadýr. Bugün halen kendi bedenini bile tanýmaktan uzak, sorunlarýyla baþa çýkabilmekten korkan ve hurafelere, tabulara inanmayý daha kolay gören insanlarýn çoðunlukta olduðu bir toplum süregelmektedir. Kadýna þiddet baþta olmak üzere, toplumdaki birçok sorunun kaynaðý olan hurafelerle ve yanlýþ inançlarla mücadelenin tek etkin yolu eðitim, özellikle de cinsel eðitimdir.”

“CÝNSEL EÐÝTÝM VE EVLÝLÝK ÖNCESÝ EÐÝTÝM ÞART!”

“CÝSED olarak kurulduðumuz günden bu yana ilan ettiðimiz deklarasyonumuzda olduðu gibi diyoruz ki: Anaokulundan baþlayarak Cinsel Eðitim yasal olarak þart olmalýdýr. Ergenlik Öncesi Cinsel Danýþmanlýk ve Rehberlik Hizmetleri yasal olarak þart olmalýdýr. Evlilik Öncesi Cinsel Danýþmanlýk ve Rehberlik Hizmetleri yasal olarak þart olmalýdýr. Evlilik Öncesi Anne, Baba ve Eþ Eðitimleri yasal olarak þart olmalýdýr. Tüm bu görüþlerin ýþýðýnda, Türk kadýnýnýn 8 Mart Dünya Kadýnlar Günü’nü caný gönülden kutlar, bu günün sembolizminden ziyade, kadýn haklarý için samimi ve net önlemlerin pratiðe yansýdýðý bir gün olmasýný dilerim.”